čtvrtek 18. května 2017

Jaký bude další Talkback?

Zatímco nové "óčko" - tedy nový Android O už máme a víme co přinese, s Talkbackem je to složitější. S novým systémem musí přijít i nová verze odečítače. A my víme, co přinese.
Na konferenci I/O se probíraly i novinky Google v oblasti přístupnosti a jednou z nich byly i nové funkce v odečítači TalkBack. Rychle se s nimi tedy seznámíme.
  • Konečně podpora více jazyků: Zatím je jasné, že odečítač bude, pokud to bude podporovat aplikace či obsah, podporovat čtení ve více jazycích. Záleží to ale prý i na implementaci syntetizátoru hlasu, takže napoprvé se s tím setkáme v Google TTS.
  • Hardwarové zkratky pro zapnutí a vypnutí TalkBacku: Dosud preferovaný model pouhého uspání TB se v praxi v určitých situacích neosvědčil a tak Google v souladu s principy EAA přijde s univerzálním řešením hardwarové zkratky pro univerzální spuštění a ukončení TB, pravděpodobně se bude jednat o dlouhé podržení klávesy pro hlasitost.
  • Konečně samostatný zvukový kanál: Devadesát procent problémů s nekompatibilitou v systému a otřesným chováním TB by se mělo vyřešit díky multichannelu, což je nová funkce Android O, která nabídne samostatné kanály zvuku. Jeden bude vyhrazen právě pro TB.
  • Podpora gest na snímači otisku prstu: Snímač otisku lze využít i pro gesta (přejetí horizontálně či vertikálně) a tato gesta bude moci uživatel přiřadit funkci v TB.
  • Lepší integrace se systémem: Je slibována lepší podpora v samotném systému, což má mít pozitivní dopad zejména na odezvu.
  • Lepší práce s aktivními oblastmi: Nová verze systému přináší i nové využití pro aktivní oblasti aplikací a s tím půjde ruku v ruce i jejich vylepšená přístupnost

Nové verze se dočkáme zřejmě ještě koncem letošního roku, neboť bude souviset s novým systémem Android O, který jsme si představili v dnešním raním článku. Podle kuloárních drbů to ale vypadá, že se s vývojem stávajících verzí - tedy 5.2 pro Android do verze 7 už moc nepočítá.
A samozřejmě zcela nový přístup k přístupnosti slibuje i nová platforma jež má Android za dva roky nahradit.

Žádné komentáře:

Okomentovat