pátek 11. srpna 2017

Google vypnul dynamické vyhledávání našeptávačem

Již před dvěma týdny vyhledávač google.com oznámil, že bude vypínat takzvané "dynamické vyhledávání" výsledků. Tato funkce oproti původnímu záměru vyhledávání velice spomalovala a navíc vadila i z pohledu přístupnosti a ergonomie celé stránky. Pojďme se na to podívat trochu podrobněji.

Evoluce našeptávače

Dynamické vyhledávání představil google.com před několika lety jako druhý vývojový stupeň takzvaných "našeptávačů". Oproti nim se při postupném psaní textu do vyhledávacího pole nenapovídal hledaný výraz, ale rovnou se provádělo vyhledávání, tudíž se zobrazovaly rovnou výsledky hledání a překreslovaly se dle toho, jak se zadávaly jednotlivé znaky. Před několika lety, kdy druhů výsledků bylo jen málo, to asi pro google problém nebyl. Již tehdy to ale byl problém pro přístupnost.
S postupem času ale druhů a i umístění výsledků na stránce přibývalo a tak je dnes stále obtížnější zobrazovat dynamicky výsledky tak, aby to ještě k něčemu vypadalo. Navíc defakto není jasné, kdy vyhledávání skončí, neboť se periodicky opakuje při každé změně vyhledávacího pole.

Jen samé problémy a trápení

Přestože spousta uživatelů si tento způsob rychlého hledání docela oblíbila, nepřinášel jen pozitiva. Pochopitelně při stále se zužující specifikaci hledání jak byly zadávány jednotlivé znaky se i dost měnily rozsahy výsledků a tak se nezřídka stávalo, že to co jste začali hledat bylo buď naprosto odlišné od toho co jste hledat chtěli, nebo se to zobrazovlao stále jinde a jinak. A již výše naznačený problém s druhy výsledků se také stále zhoršoval. Jinak se zobrazuje výsledek pro firmu, pro video na Youtube, nebo pro položku ve Zboží a Nákupech. Google si na kontextech výsledků přitom dává právě hodné záležet.
Posledním hřebem do rakve pak bylo spuštění této funkce v mobilních verzích google.com. To pár uživatelů s superrychlými zařízeními a rychlým internetem sice potěšilo, ale pro naprostou většinu se tak hledání stalo spíš utrpením. Nebylo nic divného, když jste na mobilu s mobilním prohlížečem čekali na překreslení výsledků třeba i dvě vteřiny - a to prosím po zadání každého znaku.
No a v neposlední řadě to dělalo problémy s přístupností. Nejen že automatické rozpoznání screenreaderu moc dobře nefunguje a tak jsme my museli na každém počítači opět vypínat dynamické hledání, ale v mobilních verzích to kupříkladu nešlo vůbec. Když k tomu přidáme zpracování zcela odlišného a dost se měnícího kódu, pohroma s přístupností byla na světě. Opravdu si pamatuju na přístroje, kde se moc rozumně hledat nedalo.

Tohle nemá řešení

...oznámili analytici a vývojáři Google po několikerých pokusech dynamické hledání opravit a umravnit tak, aby dobře fungovalo opravdu všude a vždy. A tak jim došla trpělivost a raději ho vypnuli. Nutno poznamenat, že udělali dobře.
Nyní tedy sice funguje našeptávač při zadávání, ale pro spuštění hledání je nutno buď stisknout ENTER, nebo kliknout na tlačítko s vyhledáváním.

Žádné komentáře:

Okomentovat