pátek 18. srpna 2017

Mobilní dokumenty konečně umí revize. A opravdu se s tím dá pracovat

Dokumenty Google jsou jednou z nejznámějších aplikací z kancelářské rodiny. A pravda, v Google se jim věnuje také nejvíce prostoru stran vývoje. V konferencích jsem nedávno sliboval, že mobilní aplikace bude brzy umět pracovat s revizemi, a to dokonce přístupně a je to tady. Alespoň stručně se tedy na to pojďme podívat.

Nejdřív pár slov k revizím v Docs

Dokumenty umí revize (v angličtině “suggestions”) už dávno. Před asi dvěma roky byly pak opraveny i chyby stran přístupnosti, a tak se dnes s revizemi v Dokumentech dá pracovat docela dobře i s odečítačem. Dosud to ale fungovalo jen na webové aplikaci. Princip je jednoduchý, pokud je zapnut režim “Návrhy úprav”, pak se při psaní vše chová velice podobně jako revize známé z MS Wordu. Dokonce jsou revize i kompatibilní, tedy pokud si dokument z Dokumentů, který obsahuje návrhy, vyexportujete do DOCX, vyexportují se i standardní revize. Takže vše je OK a funkční a dá se s tím pracovat. Přijímáni revizí je sice trochu složitější, dělá se totiž přes schvalování komentářů, ale i to se s odečítačem dělat dá. Já sám to používám v kanceláři denně.

Konečně i mobilně

Takže hurá, revize jsou, fungují a dá se s nimi dělat. Jenže ony fungovaly jen přes webovou aplikaci. V mobilních aplikacích se s nimi pracovat nedalo, a dokonce se donedávna ani nezobrazoval revidovaný text, což už byl opravdu průšvih. Před časem Google trochu narychlo alespoň zajistil zobrazování toho, že někde nějaká revize vůbec je a při procházení komentářů dokonce, co je předmětem revize. Ale nešlo s nimi nic dělat, schvalování a zamítnutí bylo opět výsadou webu. Ale hlavně nešlo v módu revizí psát, což ti, kdo profesionálně používají Dokumenty dost štvalo.
Google to konečně dodělal, a tak je nyní v aplikacích Dokumenty jak pro Android, tak pro iOS vše funkční. A po menších peripetiích i přístupné.

Jak to v mobilu funguje?

Řekneme si dvě základní věci:
Jak editovat dokument v režimu revizí? Docela jednoduše, pokud máte zapojen režim úprav dokumentu, stačí v menu "Další akce" zaškrtnout položku “Navrhnout úpravy”. Tím se spustí režim, kdy pracujete v revizích. Ty jsou docela standardně čtené, jak jste zvyklí z webu.
Jak pracovat s revizemi? Revizi můžete přes web buď přijmout, nebo odmítnout. Tato funkce je nyní k dispozici i v mobilních aplikacích. Otevřete si zobrazení komentářů. Jednotlivé revize se chovají jako položky komentářů, nově jsou ale k dispozici důležitá tlačítka “Přijmout” a “Odmítnout” a “Odpovědět”, tím třetím napíšete k revizi komentář a začnete tak diskusi v komentářích.
Jednoduché, že? Je skvělé, že to Google dopracoval a s dokumenty se tak dá pracovat i v mobilních verzích Dokumentů zase o dost lépe. Přece jen revize jsou spíš manažerskou funkcí a dost lidí prostě otravovalo, že pokud chtějí s revizemi pracovat či je sami vytvářet, museli položit mobilní zařízení na stůl a otevřít si notebook či počítač a dělat to přes web.

Zapojte se do diskuse: Používáte Dokumenty a využijete práci s revizemi v mobilní aplikaci?

Žádné komentáře:

Okomentovat