úterý 18. dubna 2017

Google končí s podporou SMS v Hangouts. Začíná hon na SMS aplikaci

Google pomalu ale jistě zařezává svoji kdysi dost protěžovanou technologii Hangouts a chce ji nahradit novou generací komunikačních služeb. Samotnou aplikaci Hangouts bude ještě nějaký ten pátek rozvíjet, ale rozvojové podpoře už moc nedá. Jedním z důsledků je i to, že od květnové verze přestane podporovat práci se zprávami SMS. Pro uživatele s odečítači obrazovky přitom byla Hangouts dobrá aplikace právě i na SMS zprávy, neboť jako jediná od Google uměla přečíst, zda je konverzace přečtená či nikoliv.
Uživatelům tak nezbývá nic jiného než se poohlédnout po jiné aplikaci na zprávy.

Aplikace Zprávy od Google

Sám Google má ve svém portfoliu aplikaci Zprávy, která umí se zprávami SMS a MMS celkem slušně pracovat. Má takové funkce, jako jsou skupinové zprávy, či zvuk při úspěšném odeslání dané zprávy. Je klasicky předinstalována ve většině mobilů, nebo ji lze nainstalovat jako aplikaci z Google Play.
Jednu vadu na kráse však tato nativní aplikace má, a to je právě přístupnost. Má své mouchy, které činí práci s ní a se zapnutým odečítačem velice problematickou. Mezi ty hlavní nedostatky patří:
  • Nečte nepřečtené konverzace.
  • Odečítač čte u některých konverzací jen křestní jména, takže poznat, se kterým Petrem si píšete, není snadné.
  • V Android 7.1 se v okně s rychlou odpovědí trochu perou pozice oken a odečítače si s tím občas neví moc rady.
  • V oznámeních nečte detaily více zmeškaných konverzací.
  Někomu to vadit nemusí, ale pokud s SMS zprávami pracujete často, je to dost otravné.

Kam za náhradou?

Hledání přístupné a plně funkční aplikace pro SMS je překvapivě nesnadné. Navíc zprávy a práce s nimi patří mezi dost individuální věci, které si každý uživatel dělá po svém. U nás se již rozmohly různé komunikační služby, takže ve střední Evropě se SMSky už moc nenosí, ale jsou země, kde se stále jedná o prioritní styl komunikace. Ať už je to jakkoliv, asi nikdo z nás nemá všechny své kontakty jen na sociálních sítích či v daném kecálkovi, takže SMSky používáme sice málo, ale všichni. Pokud si na nějaký styl práce se zprávami zvykneme, je pak pro nás pochopitelně obtížnější si zvykat na něco jiného.
Nechceme vám radit, na kterou aplikaci konkrétně přejít, zde je ale pár tipů. Ať vám bude kdokoliv říkat cokoliv, jediný způsob je si je vyzkoušet a zůstat u toho právě pro vás nejlepšího.
  • Accessible SMS Talkback Lite a Accessible SMS Talkback Pro: Zdarma a placená verze (149 Kč) aplikace která má již ve svém názvu to, že má být přístupná. Jedná se spíše o lehčí aplikaci s těmi základními funkcemi. Konverzace a notifikace jsou samozřejmostí, žádné hlubší funkce ale nečekejte. Trochu zamrzí, že i přes svoji přístupnost není tak úplně přehledná. A především moc si nerozumí s evropskými standardy, což ji dělá dost nepoužitelnou.
  • Chomp SMS: Z našeho testu vyšla nejlépe stran funkcí. Umí toho opravdu spoustu, od zobrazování nových zpráv v celoobrazovkovém režimu, takže je opravdu nemáte šanci propásnout, přes periodické připomínání nepřečtených zpráv, až po posílání zpráv v přednastaveném čase. Funkčně asi to nejnabitější. Ovšem daní za to jsou problémy s přístupností. Celé řešení je použitelné, přesto je zde několik věcí, jako jsou dynamické tlačítkové lišty, které nejde objevit šviháním, či pár nepopsaných a v odečítači nepopsatelných tlačítek. Ale obecně použitelné to je a na funkce si rychle zvyknete.
  • My SMS: Na první pohled trochu pochybná aplikace, která už dávno nedostala aktualizaci, je jednoduchým a lehkým řešením, které používá i řada zahraničních uživatelů Talkbacku. Poskytuje spíše základní funkce, ale pro běžnou práci postačí.
Samozřejmě v aplikacích na SMS a MMS zprávy se vyžívají i samotní tvůrci zařízení, takže od těch velkých značek máte jistě již předinstalované aplikace na zprávy. Jejich kvalita a přístupnost je dosti různá a většinou uživatelům moc nevyhovují. Ti se tak jako tak pídí po standardních alternativách.
Aby to nebylo tak jednoduché, tak po ohlášení Google, že s SMS zprávami v Hangouts končí, se toho chytili jiní, třeba Facebook a nově i Whatsapp, kteří do svých aplikací integrovali funkce SMS zpráv. Komu tedy jinak tyto aplikace vyhovují, může je použít i pro SMSky.

Jakou aplikaci budete používat na zprávy vy? Zapojte se do diskuse.

Žádné komentáře:

Okomentovat