středa 19. dubna 2017

Obchod Google přístupnější a s novými funkcemi

Google již před časem avizoval se svým obchodem velké plány. Poslední měsíce se do celého systému Google play services i do samotného obchodu s aplikacemi postupně přidávalo pár zajímavých věcí. Ale včerejší aktualizace znamená velký posun nejen v tom, co obchod dělá a nabízí, ale i v přístupnosti. A to už si zaslouží hlubší pohled.

Obchod není jen obchod

Trochu ze široka: Google play services není jen to, co vidí uživatel ve svém zařízení v podobě aplikace pro nákup a instalaci aplikací. Zahrnuje to spoustu funkcí určených nejen uživatelům, ale i samotným vývojářům aplikací, ale i systému Android. Některé funkce jsou zjevné, spousta je jich pak skrytých.
Některé se ale vyloženě hodí, jako například inkrementální aktualizace, kdy, pokud to není vyloženě nutné, nestahuje se při aktualizaci obsah celé aplikace, ale jen změněné části. To docela ocení uživatel, protože třeba představa stahování půlgigové hry každý týden není příjemná.

Obchod se postupně vylepšoval

Před několika měsíci to začalo, postupným přidáváním zajímavých a užitečných, ale spíš menších věcí do obchodu. Dočkali jsme se tak výraznější informace o hodnocení vhodnosti obsahu pro děti (ano, to je to PEGY3, které slýcháte u každé aplikace), nebo třeba informace o velikosti aktualizace před jejím stažením. Docházelo pak i ke grafickým a designovým změnám prostředí a lepšímu řazení obsahu na obrazovce.
Tyhle změny nás ale doposud míjely, protože se bohužel netýkaly přístupnosti, ba šly mnohdy i proti ní. Informace, jež jsme dostávali svými odečítači byly často jiné než ty, které viděli uživatelé zrakem a známý problém s náhlou a nevyzpytatelnou změnou fokusu u tlačítka pro instalaci nám přinášel letmé záchvaty zuřivosti.

Nová verze, velké změny

Před dvěma dny se ale začala šířit zcela nová verze aplikace obchodu, a ta společně s novou verzí Talkbacku dělá pravé divy. Dočkali jsme se tedy i my, ale změn je tentokrát opravdu dost.
Asi nejvíce změn se dočkala sekce Moje aplikace a hry, která se brzy asi přejmenuje na Můj obsah, což také do budoucna leccos napovídá. Ta je nyní rozdělena do několika karet:
  • Karta Aktualizace: Zde jsou informace o všech připravených aktualizacích a o nedávno aktualizovaných aplikacích. To se tak konečně "nemotá" se všemi ostatními aplikacemi v seznamu.
  • Karta Nainstalováno: Zde je seznam aplikací, jež máte v tomto konkrétním zařízení
  • Karta Knihovna: Pod tímto nepříliš šťastným názvem je seznam všech aplikací, které kdy byly přivázány s vaším účtem (mimochodem včetně těch již nestažitelných, což trochu mate) bez ohledu na to, zda a na jakém zařízení jsou nainstalovány.
  • Karta Beta: Pokud máte nějaký beta program u svého účtu, zde je to správné místo pro získání informací k takovým aplikacím
  • Karta Odběry: Pokud máte odběr svázán s nějakou aplikací, tady o tom máte přehled
Spekuluje se o nové kartě Vývojář, kde by byly informace o vašich vlastních aplikacích. Ale v nyní veřejné verzi aplikace Obchod se to neobjevilo.
Další podstatnou změnou je, že - nutno říci konečně - vymizely nesmyslné a nevhodné kontextové nabídky u jednotlivých aplikací v situacích, pokud nejsou potřeba. Místo toho se snaží Google nabídnout rovnou požadovanou funkci. Takže pro spuštění aplikace už nemusíte otevírat její detaily apod. Naopak tam, kde to smysl dává (tedy pokud aplikaci jen hledáte) ještě nabídka je.
Další novinkou je schopnost řazení seznamu aplikací, takže třeba v seznamu nainstalovaných aplikací si je můžete seřadit podle velikosti, posledního použití (k tomu se ještě dostaneme), nebo konečně i podle velikosti.
Ale co je skvělé, jsou nové podstatné informace, které máme nyní i my s odečítači k dispozici. Některé z nich viděli vidící uživatelé již dříve, ale s touto aktualizací z nich můžeme těžit i my.

Mrkneme se na to trochu podrobněji a s odečítačem

A teď k těm podrobnějším novinkám:
Na kartě Aktualizace nyní hned na začátku seznamu víte, kolik aktualizací je připravených. Tedy první položkou je něco jako: "Jsou k dispozici aktualizace: 4". Tedy hned víte, na čem jste. U jednotlivých aktualizací se pak objevuje nově čtená dvojice zajímavých údajů, a to je velikost aktualizace a kdy byla aplikace aktualizována naposledy. Celý záznam pak vypadá nějak takhle: "Aplikace Moje appka, 3,1 MB, aktualizováno před 2 týdny". To jsou docela užitečné a šikovné informace. Vedle je pak tlačítko pro aktualizaci jednotlivé aplikace, přičemž samozřejmě nechybí obligátní Aktualizovat vše nad celým seznamem. Údaje o velikosti vám pak pro jednotlivé aplikace dávají možnost třeba aktualizovat vše kromě té jedné velké apod.
Karta Nainstalováno ale také ukrývá pár novinek. Jako první uslyšíte, kolik aplikací ve svém zařízení máte, takže něco ve stylu: "V tomto zařízení: 242". O možnosti řazení seznamu aplikací jsme už hovořili, najdete ji také fakticky nad seznamem. Hlavní jsou ale dva údaje u každé aplikace. První říká velikost aplikace v zařízení a druhý dost zajímavý je údaj o tom, kdy jste naposledy aplikaci otevřeli či použili. Záznam u jednotlivé aplikace pak může vypadat třeba nějak takhle: "Aplikace Moje appka, 12,3 MB, použito před 12 h". Docela zajímavé vědět, jak často a kdy jste danou appku potřebovali. Ještě lepší je, si je pak seřadit právě podle posledního použití. No a vedle aplikace je teď místo kontextové nabídky tlačítko pro přímé otevření aplikace, což se taky hodí.
Karta Knihovna přináší jednu věc, u které se hrdě přiznám, že jsem byl jeden z autorů této myšlenky, a to rozdělení na aplikace, které nejsou nainstalovány v daném zařízení, jsou nainstalovány někde jinde, a nejsou nainstalovány vůbec. Důvod je prostý. Řada uživatelů má pod jedním účtem více zařízení (což je logické) a hledání "té appky, kterou stoprocentně mám v tabletu, jen si sakra nemůžu vzpomenout, jak se jmenuje a chci ji i sem do telefonu" bylo čirou noční můrou. Nově je tedy seznam roztříděn právě na kategorie podle toho, zda a kde je aplikace nainstalována. Aplikace jsou stále řazeny podle data poslední instalace na jakémkoliv z vašich zařízení. Takže konečně to, co jste si nainstalovali třeba na redakčním tabletu a moooc se vám to líbilo, takže to chcete i do svého telefonu, najdete hned nahoře a bez zbytečných záchvatů při procházení stovek položek. Hurá! Nutno dodat, že i tomuto seznamu by pak slušela možnost řadit dle něčeho jiného, než je datum poslední akce s aplikací ve Store, ale to se také dočkáme.
Došlo i k opravám na obrazovce s detailem aplikace. Hned jako první příjemná věc je, že po otevření této obrazovky máte focus hned na tlačítku pro Instalaci či aktualizaci či otevření. Skvělé a funkční, chtělo by se zvolat také, že "konečně". Také řazení prvků je o trochu lepší, a hlavně reklamy a upoutávky se vám konečně nepletou tam, kde je nechcete. Dobré je i přesunutí seznamu podobných aplikací pod samostatné tlačítko, takže se neprohrabáváte seznamem toho, co vás teď právě nezajímá, když jen chcete vědět, co dál vytvořil daný autor. Maličkost, ale pro hračičky nesmírně přínosná. U recenzí je konečně správně oznamováno i datum recenze, takže hned víte, na čem jste.
Odběry služeb, které trochu překážely u souvisejících aplikací (ony jsou totiž opravdu dva druhy odběrů), se nyní přesunuly do sekce Účet, kde už tak nepřekážejí.
V sekci Účet máte položku Historie objednávek, kde máte přehled o tom, co jste komu kdy a proč zaplatili. Ale tam radši nechoďte, nebo dostanete srdeční záchvat nad celkovými částkami. :-) Nicméně, zde vidíte nově přehledné jednotlivé objednávky a platby, a to na jednom místě a můžete třeba nechat vrátit peníze apod.

Shrnutí

Nová verze Obchodu s označením verze 7.6.08) přináší spoustu zajímavých, a i pro nás užitečných věcí. Díky tomu, že se nyní vývojáři zamýšleli i nad přístupností, tak máme možnost získat o aplikacích větší přehled, což se hodí zejména při aktualizacích.

7 komentářů:

  1. Funguje někomu obsah v záložce Beta? Momentálně v beta Talkbacku nejsem, ale když jsem byl, tak tuto záložku jsem měl prázdnou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě to funguje, Talkback tam není protože je to součást systému a jejich Beta není klasická Beta. Ale když se přihlásíte(š) třeba do beta programu Google Mapy, tak to funguje. Já tam těch bet mám až moc :D

      Vymazat
  2. Článek je zaměřen jen na aplikace. Jak je to s hudbou?
    Zde ta orientace v aktuální verzi kdo ví jaká tedy není. Navíc je dost iritující, že se interpreta dozvím obvykle až po otevření alba - protože se interpreti prostě v seznamu (např. novinek) neukazují - při nejmenším ne pro odečítače.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na Hudbu se můžeme podívat také. Mě to v hudbě čte vše co potřebuju, mimochodem interpreta v novinkách i počet skladeb to čte. Spíš mě trochu rozčiluje ten problém se scrollováním v Hudbě. Ale dobré téma na příště. Co se týče aplikace Hudba, tak mě osobně přijde stran přístupnosti v pohodě, ale je straaaašněee přeplácaná.

      Vymazat
  3. V sekci "Nová hudba" po potvrzení "Filmy a hudba" a pak "Hudba" Vám to opravdu čte interprety? Mě je přečten vždy jen název alba a jeho cena. Pro interpreta musím potvrdit. A to je dost nepoužitelné.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No to jsme si nerozumněli. Já mluvím o aplikaci Hudba kde se dá poslouchat za poplatek či kupovat. Upřímně, v aplikaci Obchod jsem nikdy díla nekupoval, na to má Google samostatné appky. No a ještě jedna věc: Doporučuji si prostě zaplatit paušál za Hudbu a používat streamování, nákup jednotlivých alb mi přijde s prominutím jako přežitek, takže tyto sekce obchodu jsem fakt nezkoumal. Můžu se na to podívat, ale je to zbytečné. Když to máte takhle prakticky odzkoušené, nemá cenu to ověřovat, v존rim vám že tam to moc přístupné není.

      Vymazat
    2. Platit paušál se mi nechce. Hudbu mám sice rád, ale tu, která se mi líbí. nepotřebuji mít přístup k milionům skladeb hudby, která mě nezajímá. Navíc si takto kupovanou hudbu mohu a také dávám i do dalších zařízení. To mi předplatné neumožní.
      Google pokud vím nabízí nákup hudby primárně právě z Obchodu Play. O této aplikaci byl článek, k tomu jsem psal svou připomínku.

      Vymazat