sobota 5. srpna 2017

Google chce automaticky přehrávat videa ve vyhledávání, docela rána pro přístupnost.

Společnost Google je jedním z iniciátorů u řady iniciativ směřující k posílení přístupnosti nejen u webů, ale i u mobilních aplikací, apod. Proto dost zarazí některé vesměs hloupé nápady, které Google zavádí a tím přístupnost naprosto popírá a znesnadňuje či dokonce znemožňuje hendikepovaným uživatelům jeho služby řádně využívat. Kromě nepřístupného webového obchodu se teď objevila nová šílenost.
Google začal u vyhledávání testovat automatické přehrávání videí ve výsledcích hledání. Zatím testuje automatické přehrání prvního nalezeného videa zobrazovaného v pravém panelu s výsledky z Youtube při hledání jen na malé skupině uživatelů. My jsme měli příležitost výsledek vidět a rozhodně se nejedná o něco, co by přístupnost hledání na google.com zlepšovalo, spíš naopak. Video se začne přehrávat ihned po zobrazení výsledků a navíc je přehráváno v embedded playeru, takže uživatel odečítače má dost práce najít tlačítko pro pozastavení. Samozřejmě ho ale vůbec hledat nemá, jakékoliv přehrání multimediálního prvku bez souhlasu uživatele je v přímém rozporu s principy přístupnosti.
Sice se zatím nikde neobjevila informace o tom, kdy a v jakém rozsahu se tato funkce ve výsledcích vyhledávání nasadí, ale je jisté, že Google tak dříve či později učiní. Zatím se funkce chová stejně při vypnuté i zapnuté podpoře asistivních technologií a odečítače, snad alespoň tohle Google laskavě opraví. Ale se zkušenostmi třeba z Facebooku, který také videa přehrává automaticky (mimochodem i kvůli přístupnosti je přehrává se ztlumeným zvukem) je jasné, že uživatelé to přijmou jen těžko.

Žádné komentáře:

Okomentovat