středa 2. srpna 2017

Tip: Spouštění hlasových pokynů i pro pěší navigaci v Mapách

Pro letní dobu procházek i pro každodenní použití pro vás dnes máme jeden dobrý tip týkající se pěší navigace v Mapách. Už pár lidí se ptalo, jak spustit hlasové povely navigace i pro pěší, my máme pro vás jeden trik.
Hlasové povely navigace v mapách Google jsou primárně určeny pro navigaci řidičů, jejich úkolem je aby řidič mohl dávat pozor na řízení a pořád nemusel koukat na nějaký display. Takhle mu příjemný hlas řekne, že třeba za 400 metrů má zatočit doprava. Pro nás nevidomé jsou naopak užitečné podrobnější pokyny formou notifikací, které nám čte odečítač. My se v nich třeba dozvíme, že za 50 metrů máme odbočit doprava do ulice Jarní, apod.
Přesto jsou ale i ty základní pokyny hlasového průvodce užitečné i pro nás, záleží na každém, jestli a jak je chce používat. Ale ouha, brzy zjistíte, že aplikace Mapy od Google má jeden problém. A to, že narozdíl od verze pro IOS ve verzi pro Android nefungují ty hlasové pokyny při pěší navigaci a místo toho se ozve jen takové divné cinknutí. Všimli jste si, že jsem nenapsal chyba? Ona to totiž bohužel chyba není. Při pěší navigaci to opravdu hlasového průvodce mít nemá. Docela mrzuté pro nás, kteří by ho ale chtěli.
Existuje ale jeden trik, díky kterému si tento nedostatek odstraníte. Bohužel tak musíte dělat pokaždé znovu. Trik jednoduše spočívá v tom, že nejprve si spustíte přes navigaci trasu pro auto, nebo-li na obrazovce s přehledem trasy vyberete jako dopravu "Autem", pak přes "Start" spustíte navigaci a hned uslyšíte první hlasový povel, většinou něco jako "jeďte na jih", apod. Potom přes tlačítko zpět se vraťte na obrazovku s volbou způsobu dopravy a nyní zvolte pěší navigaci. Hlasové povely vám budou Mapy předříkávat i nyní.
Celkem užitečný i když občas trochu zdlouhavý způsob. Nicméně funguje to dobře a pro základní orientaci typu doleva doprava to plně postačí. Osobně to využívám.

Žádné komentáře:

Okomentovat